6 Nejčastějších chyb v automatickém biddingu

Nejčastější chyby v automatického biddingu

Nejčastější chyby v automatického biddingu

V posledním roce se velmi změnil přístup firem i jednotlivých marketérů k biddingu na Google Ads. Zatímco ještě minulý rok touto dobou by velká část profesionálů přísahala na manuální zadávání jednotlivých parametrů biddingu. V posledním roce se ovšem zněkolikanásobil počet inzerentů, kteří se svěřili do rukou automatického biddingu.

Pro mnohé z nich tato změna zařídila vyšší přidanou hodnotu, kterou poskytují jejich klientům, pro jiné byly naopak výsledky velkým zklamáním. Pokud patříte k druhé skupině, má to dvě možná vysvětlení. Buď nejste vhodným kandidátem na využívání automatického biddingu nebo váš výsledek kazí některá chybná nastavení a rozhodnutí, která jste udělali.

Sepsal jsem pro vás pár situací, kdy vaše kampaně nejsou vhodné pro automatické strategie v Google Ads

Jaké jsou tedy ty nejčastější chyby, které inzerenti při využívání automatického biddingu dělají?

Špatná biddingová strategie

Tohle je samozřejmě do očí bijící problém, kterému se lze snadno vyhnout, ale pokud něco nefunguje, je dobré začít s kontrolou úplného základu.

Podle strategie, kterou si vyberete, Google usiluje o dosažení příslušného výkonového ukazatele. Pokud je výraznější rozpor mezi tím, jak měříte váš výkon, a tím, jaké ukazatele používá příslušná strategie, je velmi pravděpodobné, že nebudete dosahovat požadovaných výsledků.

Nevíte jakou strategii vybrat? Podívejte se na článek o kladech jednotlivých strategií v Google Ads.

Příliš vysoký rozpočet

Správné stanovení rozpočtu pro kampaň je klíčovým komponentem automatického biddingu. Příliš vysoké limity na útratu mohou být problémem zvláště krátce po přechodu z biddingu manuálního.

Koneckonců, Google je stále obchodní společnost, a proto se snaží vygenerovat co největší zisk tím, že utratí co nejvíce vašich peněz s přijatelnou návratností. K tomu je třeba připočíst fakt, že automatické biddingové strategie jsou závislé na datech a jejich množství. Během první fáze se tyto algoritmy teprve zaučují, a proto je běžné, že velmi rychle dosáhnou maximální povolené útraty.

Tento jev vám může také zajistit vyšší cenu za proklik, a tím tak snížit efektivitu. Proto je dle mé zkušenosti lepší hned po přechodu na automatický bidding nastavit rozpočet o 10 – 15 % nižší, aby jste se vyhnuli výše popsaným negativním efektům.

Příliš nízký rozpočet

Nevyplácí se pádit z extrému do extrému, a proto i příliš nízký rozpočet může způsobovat problémy. Zaprvé, prodlouží se tak období, během kterého se algoritmus zaučuje.

Dodatečně, příliš nízký rozpočet může vést k nekonzistentním výsledkům během jednotlivých týdnů či měsíců. Pokud dlouhodobě nedosahujete požadované hodnoty CPA, může to být způsobeno právě příliš nízkým rozpočtem.

Chybějící CPC limity

Google vás bude neustále ponoukat k tomu, abyste odstranili všechny limity na velikost CPC u automatického biddingu. Pravdou je, že CPC limity jsou nepotřebné, když máte nastavené vaše cíle i rozpočet na správné hodnoty.

Než zvládnete tyto dva faktory, je lepší mít CPC limity na místě. Najdete je u Portfoliových strategií nabídky, pod Nástroji.

Příliš málo dat z konverzí

Jak již bylo zmíněno výše, úspěch automatického biddingu závisí na konzistentním přísunu dostatečného množství dat. Pokud jsou vaše kampaně spíše nízkoobjemové, roste vaše šance na špatné výsledky, jelikož algoritmu jednoduše chybí data.

Google Ads doporučují alespoň 15 konverzí za měsíc na kampaň, ale je lepší, když to bude mnohem více. Doporučuji okolo 40 konverzí. Pokud se měřené období zmenší byť o jediný den, i tento minimální počet konverzí začíná způsobovat nepřesné nebo rovnou úplně špatné výsledky.

Trpělivost je klíčová

Poslední velmi rozšířenou chybou je nedostatek trpělivosti. Jakmile přepnete na novou strategii, algoritmu chvíli trvá, než pozná ty nejjemnější zákruty toho segmentu trhu, na který vaše kampaně míří.

Přesně z tohoto důvodu je třeba počítat s pomalejším a slabším začátkem. Na tento fakt je třeba dát pozor již v procesu plánování, jelikož máte vlastní cíle, které musíte splnit. A co je důležité zmínit, jakýkoliv větší zásah do rozpočtu či používaných výkonových ukazatelů.

Shrnutí

Automatický bidding se rychle prosadil a už jen tak nezmizí. Zatímco mnozí zůstávají u osvědčených a prozkoušených metod manuálního biddingu, automatický bidding vlastně ani nepotřebuje dosahovat lepších výsledků, aby stál za vyzkoušení. Pokud chcete s kampaněmi opravdu pohnout a využít jejich potenciál nabízím správu ppc kampaní i pro menší klienty.

Pouhé opakování výkonu manuálního biddingu se rovná výhře, jelikož ušetřený čas můžete investovat na jiném místě ve vašich kampaních. Proto si dejte na chyby zmíněné v tomto článku pozor, aby vás zbytečně nepřipravily o příliš peněz či příležitostí.

Pro menší inzerenty je však manuální bidding stále alfou a omegou jejich PPC kampaní. Pokud si nejste jisti s výběrem strategie či nastavení účtu klidně si napište o audit zdarma.

 

Marek Pech
Marek Pech
Pomáhám webům získat více zákazníků pomocí lepší reklamy již několik let. Na volné noze se starám o výkonnostní marketing klientů a přivádím jim objednávky za stovky milionů korun měsíčně. Napište a sejdeme se na kávu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *